Pistasjekake med vanilje/ sitronkrem og bær…

Pistasjekake

 

Denne kaken bakte jeg idag etter å ha blitt inspirert av kakekrigen på fem. oppskriften er Sverre Sætre sin og var helt nyyydelig! Både jeg og Stein er veldig glad i pistasjenøtter så denne måtte jeg utfordre meg selv på. 

Pistasje/ mandel bunn

 • 90 g eggehviter ( ca av 3 egg )
 • 2 ts sukker
 • 120 g siktet melis
 • 60 g mandler
 • 70 g pistasjenøtter

Kjør mandler og pistasjer i en foodprosessor til de er hakket i små biter, bland sammen med melis.

Pisk eggehviter og sukker til en løs marengs, bland så marengsen med nøtte og melisblandingen. Fyll massen i en springform kledd med bakepapir i bunnen ( 20 cm) og stek i ca 18-20 min på 160 C. Når bunnen slipper papiret og er litt gylden er den ferdig. OBS.. ikke overstek, denne bunnen blir fort tørr.

 

 

Rulladebunn med pistasjer

 • 3 egg ( romtemperert )
 • 75 g sukker
 • 75 g hvetemel
 • 25 g smør
 • 25 g pistasj
 • litt grønn konditorfarge

Smelt smøret og avkjøl til det er lunt

Kjør pistasjene i en foodprosessor til de er finmalte, spe med smøret litt av gangen. Til sett litt grønn konditorfarge i nøtteblandingen

Pisk egg og sukker til en lys og luftig eggedosis, sikt i hvetemel og vend det forsiktig inn til alt er godt blandet.

Tøm nøtte og smørblandingen i en liten bolle og tilsett 3 ss av eggemassen og bland det godt sammen før du blander det inn i resten av eggeblandingen og vend sammen. hell røren på ett bakepapirkledd stekebrett eller silikonmatte om du har og stryk det jevnt utover. Stek på 215 C varmluft i 6-7 minutter. Avkjøl bunnen opp ned før du tar av bakepapiret/ silikonmatten

 

Vaniljekrem med kremost

 • 2 1/2 dl H melk
 • 90 g sukker
 • 1/4 vaniljestang
 • skall fra 1/4 sitron
 • 1 egg
 • 1 eggeplomme
 • 20 g maizena
 • 200 g philadelphia naturell
 • 1 ss contreau

Snitt vaniljestangen på langs og skrap ut frøene, putt frø og stangen i en liten kjele.

Skjer brede remser av sitronskall og putt i kasserollen ( unngå å ta med det hvite). Hell sukker og melk i kasserollen og gi det hele ett oppkok.

Bland sammen egg, eggeplomme og maizena og rør til det er klumpefritt.

Sil melkeblandingen og hell den under omrøring i blandingen av egg og maizena, tøm alt i kaserollen og gi det ett godt oppkok under omrøring.Sett til avkjøling med plastfilm over for å unngå snerk. Når den er avkjølt tilsettes kremost og contreau.

 

Montering

 • Friske bær
 • Melis

Skjær rulladebunnen i remser på 4,5 cm og legg langs kanten på en kakering eller springform på ca 22 cm. Den lyseste siden av bunnen  skal ligge imot kanten av formen. Legg i pistasje og mandelbunnen. Om den er litt stor til å passe kan du skjære den til litt slik at den passer i kakeringen. Ha kremen oppå bunnen, stryk den ut så den dekker helt ut i kantene. Dytt litt grovkuttede jordbær ned i kremen. Ha på ett godt lag med bær på toppen av kremen og sikt over ett lag med melis.

 

 

 

  Tannlegeskrekk, sommerkos og blåbærsmoothie!

  Idag startet dagen med at Dina skulle til tannlegen, hun har etter hun trakk en tann tidligere vært litt redd for å gå til tannlegen. Nå idag skulle vi ta ett hull som vi har visst om en tid, men som har vært vanskelig å gjøre noe med frem til idag pga at hun har utviklet litt tannlegeskrekk. Men nå hadde vi avtalt at vi skulle prøve saft med dormicum.. Ett beroligende middel de fleste tannleger har til barn som er litt engstelige. Det gjør at de ikke blir så redd samtidig som de ikke husker så mye av selve tannlegetimen og dermed ikke sitter igjen med vonde minner til neste gang. 

  Idag gikk alt supert! Vi fikk fixet tannen, og Dina var god og happy hele tannlegetimen og en tid etterpå. Må si vi fikk oss en god latter opp til flere ganger 🙂 Så dette anbefales om du har barn som er redde for å gå til tannlegen! 

  Når vi kom hjem måtte vi slappe av litt frem til både bedøvelse og beroligende hadde gått ut av kroppen. Så en film imens vi ventet, så kjørte vi rett til mormor som hadde lovet premie når hun hadde vært til tannlegen. 

  Resten av dagen har vi prøvd å vært ute.. Men det er kvelende varmt ut her hos oss. 30 C er litt i overkant for alle og enhver! Guttene dro fra oss idag, men Dina skal være til imorgen. Hun har ihvertfall fått avkjølt seg idag, vært i sprederen opp til flere ganger 🙂 

                                                        

   

                                                                       

   

   

                                                       

  Blåbærsmoothie

  For å avkjøle oss i varmen etter grilling, lagde vi smoothie til dessert! Vi bruker å ta det vi har i huset til smoothien og idag ble det blåbærsmoothie

  • 500 g frossne blåbær
  • 1 dl kirsebæryoughurt
  • litt eplejusce

  Sommerdag i Mai ⛱

  Idag måtte vi rømme huset, det var så varmt her hjemme at vi satt alle ungene i bilen og kjørte til ett vann så de fikk bade og kose seg. Deilig å avkjøle seg litt i denne varmen.

  Siden det er grillforbud i kommunen pga skogbrannfare ble det ikke middag på stranden idag. Men kjøpte pizza på tur hjem, likegreit når husmora er helt slått ut av varme på sånne dager. Jammen er det ikke bare-bare å være såå gravid på sommeren 🙂 men baaaare 2 mnd igjen nå da 😅

  Vi fikk forresten ny bilen idag!! Liker den veldig godt, håper vi fortsetter å være like fornøyd lenge!! 😀

  Gratulerer med dagen!

  Idag fikk vi endelig feiret 7-årsdag, ble en fin bursdag.. Vi fikk til og med overraskelsesbesøk på døren av oldemor og oldefar fra Kristiansund! Det var utrolig koselig å se de igjen, og gjorde dagen ekstra spesiell for oss alle sammen. 

  Jubilanten ble feiret med Minecraft kake, sitron cupkakes batmanstyle med marengstopping, boller og porsjonostekaker laget av sammo ( farmor ). Familie og bonusfamilie kom på besøk

  Gaver ble det mange av også, både lego playstationspill, fotballmål til hagen, sparkesykkel, penger, lekelastebil og en stor boks pokemonkort ! Bursdagsbarnet så ut til å like alle de flotte gavene og var veldig fornøyd med dagen.

  Minecraft kake

  Idag har vi feiret 7 årsdagen til Mathias.. I går kveld bakte vi Minecraft kake som en overraskelse til feiringen. Dette er en av favorittspillene han spiller om dagen så vi tenkte at dette skal vi prøve etter å ha sett litt på ulike kaker på you tube.

  Her er resultatet og oppskriften:

   

  Minecraft kake

  Denne er laget av en langpanne sjokoladelkake og en porsjon Mallowbars som det ligger oppskrift på lenger ned på siden, Vannet er laget av blå fondant, og gresset er smørkrem med grønn pastafarge sprøytet ut som gress.

  Sjokoladekake

                

                                                                                      4,5 dl vann
                                                                                        6 ss bakekakao
                                                                                      400 g smør
                                                                                      600 g sukker
                                                                                       1 ss vaniljesukker
                                                                                    300 g creme fraiche eller rømme
                                                                                           4 egg , sammenpisket
                                                                                        2 ts natron
                                                                                     550 g hvetemel

   

  Smørkrem ( vi lagde 3 posjoner til kaken)

                                                      100 g margarin
                                                      300 g siktet melis
                                                      1 1/2 ts vaniljesukker
                                                       3  ss melk eller annen væske
   

   

  Mallowbars

  50 g smør
  40 store marshmallows (ca 250 g)
  4 dl puffet ris e.l. 

  Smelt smøret i mikroen i en litt stor bolle

  Bland i marshmallows og sett tilbake i mikroen i 2 x 45 sekunder, rør imellom

  Rør inn puffet ris og ha i en form, sett kaldt i ett par timer

   

  Livet i vår bonusfamilie

  Tid for å fylle opp huset igjen!

  Idag er det hentedag igjen, jippi !! Gleder meg alltid til barna kommer, idag kommer Dina og imårra kommer guttaboys.. Vi står foran en ny helg sammen i den kaotiske men hærlige familien vår, disse helgene blåser forbi som en storm. Fredag starter med henting av barn, rett hjem å lage middag ,og prøve å kose oss sammen under måltidet å høre litt om alle sine uker i det andre hjemmet og barnehage/ skole. Ikke lenge etter er det som regel masse barn fra nabolaget på døren og vil ha med ungene ut å leke. Noe som er perfekt imens vi rydder etter middagen og puster litt ut etter en hektisk ettermiddag.. Fredager er litt hektiske men samtidig min favorittdag med en hel ubrukt helg i vente. 

  Som det er til oss nå bor C (16 år)  her fast , D ( 11,5 år )bor her 50 %. Torsdag oddetallsuker til Torsdag partallsuker ,og guttene til Stein  M (7 år) og L (5,5 år) bor her ca 37 %, Fredag oddetallsuker til Onsdag partallsuker.. Det gjelder å ha tunga rett i munnen si… Neida, det er ganske oversiktlig egentlig, er godt inn i disse rutinene både vi og barna så det går lettere enn det høres ut. Far til mine barn bor ca 3 mil ifra oss, og mor til Stein sine barn bor ca 4,5 mil unna så vi har litt kjøring disse dagene vi da.. Det er litt stress men utrolig hva vi er blitt vant til , føles liksom ikke så langt lenger.

  Grunnen til at jeg elsker hentedager er mange, en av dem er at da slipper jeg opp min konstante dårlige samvittighet som skilsmissemamma, når barna ikke er her hos oss kan jeg vel si med hånda på hjertet at jeg har dårlig samvittighet hver dag. Dårlig samvittighet for at jeg ikke er det hele tiden for barnet mitt, at jeg ikke kan følge henne opp, si godnatt hver kveld, le med henne og trøste henne, sørge for at hun har det bra, og se når hun har det vanskelig.. Den verste følelsen kommer alltid på onsdagene kvelden før hun skal bytte hjem.. Når hun pakker sakene hun vil ha med til pappa i bagen sin, og gjør klart for å forlate hjemmet her hos oss i en uke. Da skal hun i sitt andre hjem, der alt er litt annerledes enn hvordan vi har det her, jeg håper det meste er likt og at det er de små ting som er litt forskjellig. At vi har fått til det.. det er noe jeg bekymrer meg for. Samvittigheten gnager for at hun må flytte imellom hjemmene, at hun har to senger, to sett regler, spisevaner, leggerutiner at hun hver uke må tilpasse seg.. Helst hadde jeg ville hatt barna her hos oss hele tiden, men skjønner at de og har ett annet hjem de vil være i selvfølgelig. Som de har det bra i og trives i.. Likevel gjør det vondt å slippe taket hver uke.. De er jo egentlig hjemme hver uke, hjemmet er bare flyttet til ett annet sted, litt lenger bort bare. 

  Men i denne situasjonen har det jo også blitt positive tilskudd for barna, og det er viktig å se.. De har fått en stor familie, bonussøsken de er glade i, en bonuspappa / mamma i livet sitt og til og med bonusbesteforeldre/ onkler / tanter og oldeforeldre som bryr seg om de. Vi er en familie som er komplisert.. Det er ingen lett løsning vi har valgt i denne familieformen. Og nå kommer det jammen meg ett felles barn også.. Vi håper hun knytter oss alle enda tettere sammen i tiden som kommer, at hun er bindeleddet som er lillesøsteren til alle her i bonusfamilien. Føler på mange måter det gjør oss enda mer som en ordentlig familie, selv om en kjernefamilie blir vi jo aldri, en bonusfamilie er virkelig noe for seg selv og det gjelder også vår i aller høyeste grad.

                                                                                            

   

   

  Nytt kjøkken ! Tanker om hvordan vi vil ha det..

  Litt ekstra drama nå i innspurten av graviditeten må man ha.. Vi har vannskade på kjøkkenet og må pusse opp ALT! Nytt gulv, bjelkelag, rørsystem og innredning. Vi er begge litt stressa for at dette må bli ferdig på kortest mulig tid, og nå har planleggingen startet for fullt.. Så mye å ta stilling til ! Hvilke farger, benkeplate, og ikke minst løsninger! Kjøkken er ikke noe man pusser opp hver dag liksom, så her gjelder det å tenke praktisk å være gjennomtenkt. Vi tenker at vi setter inn kjøkken fra ikea.. Men er jo så mange ulike som er fine.. Valgets kval! 

  Mine favoritter når det kommer til ikea kjøkken er Veddinge, Voxtorp og Ringhult. Alle i hvitt, tenker vi skal lage ett lyst kjøkken.

  Veddinge ( Veldig likt det jeg har designet i kjøkkenplanleggeren) Men tenker vi vil ha hvit benkeplate… 

  Voxtorp

  Ringhult ( Høyglans )

   

  Ifra før har vi tapeten  hvit medaljong som vi faktisk fant på Rusta, den tenker vi og beholde men vi må ha nytt gulv… det vi tenker nå er at vi skal ha ett laminatgulv i en gråtone.. Litt som dette kanskje?

  Holder på som en gal på ikea´s kjøkkenplanlegger nå.. Gleder meg til vi har funnet ut akkurat hva vi vil ha og kommet igang. 

  Imorgen kommer rørlegger… Viktigste av alt er jo tross alt å finne ut av hvor vannlekkasjen kommer ifra og fikse det før mer skade skjer, livet bringer med seg mye som kommer brått på.. Men vi får glede oss over at det blir veldig fint tilslutt. 

  Før og etterbilde kommer… Og litt underveisoppdateringer også 🙂

  Ultralyd idag !

  Idag var vi på ultralyd og fikk se lille<3 igjen, er så koselig å se henne og hvordan hun har det der inne. Fikk sett nok en gang at det var en jente så nå er vi sikker på det heldigvis, var faktisk litt nervøs idag også vi, selv om vi har hørt flere ganger av ulike jordmødre at det ser ut som en jente. Har jo så masse jentegreier nå så det hadde vært litt krise om det nå hadde vist seg å være en gutt likevel. 

  Morkaken min har flyttet litt på seg men ligger fortsatt litt over mormunnen, noe som gjør at tilstanden ikke har bedret seg nok til at jeg kan føde vaginalt, skal på en ultralyd til om 4 uker for endelig avgjørelse. Ligger den fortsatt der den er nå, blir det keisersnitt i uke 38 som forespeilet. 

  Anatomien så bra ut , hun ligger 4 % under kurven i vekt og størrelse men alt innenfor 10 % er visst normalt. Jeg som har fått to barn på rundt 4000 g da! Kanskje jeg får en litt mindre baby denne gangen?  Er vel litt tidlig å si, mye kan forandre seg enda.

  Etter ultralyden dro vi å kjøpte litt ting hun trenger, kjøper litt etter hvert nå, og jammen begynner ting å falle på plass, mangler bare vogn egentlig.. 

  Dagens innkjøp! Sommerpose i fra voksi, ammepute, smokker og noen leker.

  Vi har nå kommet inn i uke 30 i graviditeten denne uken. 

  Trimester : tredje og siste !

  Termin : 10 august 2018

  Navn : Hemmelig men det starter på N ( Noen vet det allerede)

  Vektøkning : 15 kg siden 1. kontroll hos jordmor

  Strekkmerker : Nei 

  Plager : Halsbrann, bekkenløsning og lite søvn

  Humør : Stort sett i godt humør men veldig emosjonell

  Aktivitet i magen : Veldig! En aktiv liten frøken, hun ligger fortsatt i seteleie så kjenner mye spark nederst i magen

  Om babyen i uke 30 : 

  Vekt: 1350 g 
  CRL: 25,5 cm 
  Full lengde: 35 cm

  Temperaturkontroll Barnets hjerne er nå så utviklet at den kan hjelpe med å regulere kroppstemperaturen. Når barnet er født har det flere hundre milliarder nerveceller. Det kan høres mye ut, men det skapes ikke flere etter fødselen. 
  Vektøkning Barnet ser mer og mer ut som en fullvoksen baby. Hudoverflaten er glattere og lysere pga. vekten som barnet legger på seg. Dette fettet bidrar til å holde barnet varmt. 
  Lengde og vekt Til tross for mer fett så er det bare to eller tre prosent av de nærmere 1400 grammene som er fett. Hode til rumpe måler barnet nå 26 centimeter, men helt utstrakt er det nærmere 35 centimeter.

   

  Croquembouche…

  Idag hadde jeg bestemt meg for å prøve bake den utrolig flotte franske desserten croquembouche ( stilig navn !! )

  Den består av vannbakkelskuler fyllt med vaniljekrem ( profiteroles) , stablet i en kjegle og limt sammen av karamell med sukkrespinn rundt. Navnet Croquembouche betyr “noe som knaser i munnen”. Den har vært bakt i masterchef og ulike andre matkonkuranser for å skille klinten i fra hveten, jeg hadde Stein som min dommer idag, og han er en ganske streng en han også skal jeg si dere! hehe…. Noe av det mest kompliserte jeg har laget kan jeg si.. Tror jeg må bake den noen ganger til for å få perfeksjonert den til dåpen til lille <3 Min ble i dag helt ok, men vannbakkelsene mine ble bittelitt understekt så neste gang skal jeg steke de så de får litt mer farge, itillegg ble tårnet mitt litt skjevt, og neste gang skal jeg lage mer sukkertråder som jeg skal spinne rundt tårnet. Men øvelse gjør mester ikke sant? 

  Her er mitt resultat… ( Oppskrift og fremgangsmåte lengre ned på siden) 

  Croquembouche

  Oppskriften til denne er delt i tre deler.

  Vannbakkels

  5 dl vann
  250 g smør

  2 ss sukker
  250 g hvetemel
  8  egg

  Kok opp vann, smør og sukker og trekk av platen, sett ett lokk på kasserollen og la den stå til smøret har smeltet.

  Tilsett melet og rør kraftig med en tresleiv til alt er blandet inn, sett kasserollen på platen og rør til det har blitt en hinne nederst i kaserollen og deigen samler seg,

  Putt massen i en bakebolle og rør inn ett og ett egg ( rør godt imellom hvert egg)

  Hell røren over i en sprøytepose med en stor rund tipp. Sprøt ut små rundinger på en bakepapirkledd stekeplate. For å fjerne eventuelle topper på dine vannbakkelse kan du fukte fingeren din med litt vann og forsiktig klemme ned toppene.

  Stekes på 175 C i ca 20 min

  Ikke åpne døren til ovnen under stekingen, da kan vannbakkelsene falle sammen.

  Vaniljekrem

  • 12 eggeplommer
  • 250 g sukker
  • 100 g hvetemel
  • 1 l melk
  • 1 vaniljestang

   

  Pisk eggeplommer og halvparten av sukkeret til eggedosis, tilsett melet og pisk det godt inn

  Varm melken sammen med resten av sukkeret og vaniljestangen, med en gang melken når kokepunktet tømmer du melkeblandingen i eggedosisen i en tynn stråle. sørg for at alt er godt blandet og tøm tilbake til kasserollen. Kok opp blandingen på middels varme og la det koke i 2 min til den tykner.

  Karamell

  • 500 g sukker
  • 1 dl vann

  Putt i en liten kaserolle og la koke til blandingen er gylden brun, tykner den etterhvert imens du monterer kan du varme den litt igjen.

   

  Montering

  Fyll en sprøytepose med vaniljekrem, sprøyt inn krem i hver vannbakkelskule fra undersiden eller siden.

  For å få kjeglen jevn kan man lage en kjegle i papp man kler med bakepapir som du bygger Croquembouchen rundt, ikke nødvendig men da får man ett finere resultat. begynn nederst og dypp vannbakkelsenen i karamell og lim de sammen i en sirkel som blir grunnmuren i kjeglen. Bydd deg oppover til toppen lag for lag. Tilslutt kan du spinne sukkertråder rundt kaken for ekstra pynt og knas!

   

   

   

   

   

  10 ting jeg skulle ønske jeg visste da jeg var 16 år..

  Med en ungdom i huset er det for meg lett å huske ungdomstiden min selv, mine venner, tanker og bekymringer som en 16 år gammel jente var ganske anderledes enn hvordan jeg er og tenker idag. Tenk… det er faktisk allerede 20 år siden jeg var 16.. 20!! Skremmende å tenke på.. 

  ( Meg og min beste venninne i ungdomstiden, som også var min forlover i bryllupet mitt, på håndballcup ca 14 år gammel, haha ) 

  Nå har jeg en sønn selv som øvelseskjører, som snart er ferdig med ett år på samme videregående skole jeg selv gikk på, til og med på samme yrkesfag.. Tiden flyr.. Og jammen tenker jeg at det var deilig når barna var små, enda da gledet jeg meg litt til de ble større.. Sannheten er,  at uansett hvor gamle barna blir, blir ikke bekymringene mindre, bare anderledes.. Det er rart å slippe taket i barnet sitt mer og mer etterhvert som de blir større, og det er vanskelig å være tenåringsmamma! Mye vanskeligere enn jeg trodde. Hvor mye frihet skal man gi en 16 åring? hvor hardt skal man tviholde kontrollen? Hva er greit/ ikke greit? Hvor selvstendig skal han være nå? Ja.. som dere skjønner, jeg føler meg som en newbie i rollen som tenåringsmamma for første gang. Men her i huset bllir det mange tenåringer som kommer i de neste årene så blir mye erfaring å ta med seg på veien tenker jeg.

  Dette skulle jeg ønske jeg visste når jeg var 16 år:

  1. Om 10 år kunne du gjort hva som helst for å få tilbake kroppen du er misfornøyd med akkurat nå. Du er flott!!
  2. De som du ser på som de mest populære på skolen nå, vil ikke nødvendigvis være det i fremtiden og grunnene til popularitet og suksess forandrer seg med tiden.
  3. Karakterer betyr ikke ALT, fullfør på en god måte og du er innafor!
  4. Du har lov til å ta plass! Du er like viktig som alle andre.
  5. Følg drømmene dine, selv om de er urealistiske til og med
  6. Det er ikke om å gjøre å bli voksen fort, det er en fantastisk bekymringsløs tid du er inn i nå iforhold til hva som venter i voksenlivet
  7. Sett dine grenser for hva du selv vil og stå for de, ikke gjør som alle andre om det føles feil
  8. Foundation du bruker nå er mulig en tone for mørk
  9. Man møter mange frosker man må kysse før man møter prinsen, og han finnes!!
  10. Våg mer og stol på deg selv!